Hoe werkt een warmtepomp?

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp

Een warmtepomp draagt warme over van de ene naar de andere plaats. Een volledig elektrische warmtepomp doet alles wat je CV ketel ook doet: je woning verwarmen én warm water leveren. Zijn energie haalt deze warmtepomp uit de buitenlucht: elke KW stroom wordt zo met duurzame energie omgezet in 4 kW verwarmingsvermogen! De warmteepomp maakt gebruik van een voorraadvat zodat je direct warm water hebt als je onder de douche stapt. Hierdoor is de installatie groter dan bij een hybride waterpomp of een cv-ketel.

Het proces van verdampen, comprimeren, transporteren, condenseren en expanderen wordt ook toegepast in de koelkast. Hierbij wordt de warmtepomp gebruikt om warmte aan het interieur van de koelkast te onttrekken. Aan de achterzijde van de koelkast wordt de warmte afgegeven aan de omgevingslucht.

Een warmtepomp die een woning verwarmt, werkt volgens hetzelfde principe maar dan omgekeerd: er wordt warmte aan een bron (lucht, water, grond) onttrokken, om die vervolgens via een warmtewisselaar af te geven aan water in het gesloten cv-circuit (meestal lage temperatuurverwarming in wanden en vloeren).